A LED-szalag egy hajlítható nyomtatott áramköri lap, melyeknek a felületén LED-chipek ( pontosabban SMD, azaz surface-mount device = felületre szerelhető LED-ek) helyezkednek el, melyek lehetnek egyszínűek, többszínűek (RGB) vagy akár többszínűek, amelyek egy dedikált fehér LED-del is rendelkeznek (RGBW). Az egyszínű LED-szalagok, mint ahogy a nevükből is adódik, csak 1 féle színben képesek működni, azonban egy dimmer /fényerőszabályzó bekötésével már kedvünk szerint tudjuk szabályozni a szalag fényerejét.

A többszínű / RGB LED-szalagnál már lehetőségünk van arra, hogy ha rendelkezünk egy vezérlővel, akkor nem csak a szalag fényerejét, hanem annak színét és világítási módját is tudjuk vezérelni. Az RGB szalagoknál leginkább 2 fajtát különböztetünk meg. Az első, amikor a LED-szalagon egymás mellett helyezkednek el a dedikált piros, kék és zöld LED-ek. Ezek általában az SMD3528 vagy SMD2835 chipekkel szerelt szalagok az alapszínek esetében teljesen jól működnek, azonban, ha egy kevert színt szeretnénk előállítani, például sárgát, akkor az alapszínek is láthatók maradnak, amelyekből a kiválasztott színt létrehoztuk.
Erre a problémára nyújt megoldást az SMD5050 chipekkel szerelt LED-szalag. Ebben az esetben az alapszíneknek nincs külön dedikált chipjük, hanem ezek a színek már 1 chipen belül helyezkednek, emiatt színkeverés esetén tisztább kevert színt kapunk.
Az RGBW szalagok szinte teljes mértékben megegyeznek az SMD5050 RGB LED-szalagokkal, annyi különbséggel, hogy ezek már tartalmaznak egy dedikált fehér chip-et vagy egy külön fehér színt a chip-en belül, így a fehér színt nem az RGB chip keveri ki a piros, zöld és kék színek együtteséből, ezáltal a fehér szín sokkal természetesebbnek hat.

A legelterjedtebb LED-szalagok DC 12V árammal működnek, azonban a DC 5V, a DC 24V és AC 230V-tal működő változataikból is akad jó néhány a piacon, ezért, ha nem egy előre összeállított LED-szalag szettet vásárolunk, hanem saját magunk választjuk ki a megfelelő alkatrészeket (vezérlő, jelerősítő, tápegység), akkor kellő figyelmet fordítsunk arra, hogy a kiválasztott eszközök működési feszültsége minden esetben megegyezzen, mivel a LED-szalagok és LED vezérlők nem tolerálják a túlfeszültséget, így azok idő előtt meghibásodnak.

Azonban nem csak a megfelelő feszültségre kell figyelni, hanem a megfelelő teljesítményre is. Vásárlás előtt mérjük meg, hogy mekkora hosszúságú LED-szalagra lesz szükségünk és számoljuk ki, hogy egy ekkora rész meghajtásához mekkora teljesítményű vezérlőre és tápegységre lesz szükségünk. Ha túl kicsi tápegységet vásárolunk, akkor elképzelhető, hogy a LED-szalag nem fog teljes hosszában világítani és akár pár óra használat után a tápegységünk túlmelegedhet és kikapcsolhat, rosszabb esetben tönkre is mehet.

A kontrollerek / vezérlők terén ugyancsak többféle lehetőség közül választhatunk. A legegyszerűbb megoldás a vezetékre szerelt vezérlő. Ebben az esetben a LED-szalag és a tápegység között helyezkedik el egy fix helyen egy nyomó- vagy érintőgombos vezérlő, melynek segítségével tudjuk személyre szabni az RGB vagy RGBW szalagunkat.
A távvezérelhető kontrollerek a legelterjedtebbek, melyekből léteznek infravörös, rádiós, WIFI-s és bluetoothos LED-szalag vezérlők is. Ha infravörös vezérlőt szeretnénk használni, akkor a kivitelezéskor figyelni kell arra, hogy a távirányító és az érzékelő között ne legyen semmilyen akadály, mivel vezérléskor a távirányítóval rá kell célozni az érzékelőre, ellenkező esetben a vevőegység nem fogja érzékelni a távirányítóból érkező jelet. A rádiós vezérlők használatához ugyancsak szükségünk van egy távirányítóra, de ebben az esetben már nem kell a távirányítóval célozni, mivel mint ahogy az elnevezés is mutatja, rádiófrekvencián kommunikál a vevőegységgel. Ezek a hullámok át tudnak hatolni a kisebb tárgyakon és a vékonyabb falakon, a nagyobb tárgyakról és a vastagabb falakról pedig visszaverődnek, ezért a vezérlés akkor is működni fog, ha a vevőegységet elrejtjük.
A WIFI-s és bluetoothos LED-szalag vezérlők a legkorszerűbb megoldások, mivel a működési elvük megegyezik a rádiós vezérlőkével, azonban ezekhez már nem szükséges külön távirányító. A vezérlést az okostelefonunkkal és az arra feltelepített vezérlő applikációjával tudjuk megoldani, miután telefonunkkal a vezérlőre jellemző módon csatlakoztunk WIFI-n vagy bluetoothon keresztül.